Cele 48 legi ale puterii, Robert Greene

Early booking Lefkada prin Vola.ro

Tags: 

   Cele 48 legi ale puterii, Robert Greene"Cele 48 legi ale puterii", prima carte (best-seller în același timp) scrisă de autorul american Robert Greene, este un ghid practic pentru oricine dorește puterea, să observe puterea sau să se apere de cei care folosesc puterea.

   Mulțumesc lui Florin Gatlan pentru traducerea și explicațiile fiecărei legi:

1. Nicio­data sa nu-ti eclipsezi Maestrul. Daca vrei sa atingi put­erea, fa-l sa se simta mai put­er­nic decat tine.

2. Nu oferi nicio­data prea multa incredere pri­ete­nilor, invata sa te folos­esti de dus­mani. Pri­etenii te invidi­aza pe ascuns. Dus­manii o fac pe fata. Pri­etenii te pot trada, dus­manii iti pot deveni cei mai buni aliati.

3. Ascunde-ti inten­ti­ile. Daca scopul tau nu este trans­par­ent, nici cei din jur nu vor intra in defensiva.

4. Spune intot­deauna mai putin decat este nece­sar. Daca nu vorbesti mult, atunci cand vorbesti, cuvin­tele tale vor avea avea un impact deosebit asupra celor din jur. Chiar si un cuvant banal poate parea orig­i­nal daca il invalui intr-o unda de mis­ter si neclaritate.

5. Sunt atat de multe lucruri care depind de rep­u­ta­tia ta. Pazeste-o cu pre­tul vietii tale. Rep­u­ta­tia este cea care te face respec­tat si iti con­fera put­erea in ochii celor­lalti.

6. Indifer­ent de pret, iesi in evi­denta. Daca te lasi sa pieri in mul­time, acolo vei fi ingropat.

7. Fa-i pe ceilalti sa munceasca pen­tru tine, insa asigura-te ca meritele iti revin tie. Nimic nu iti poate sus­tine mai bine pro­pria cauza decat ceilalti.

8.  Lasa-i pe ceilalti sa vina la tine. Si folos­este momeala daca este nece­sar. Fa-i sa inte­leaga ca servind intere­su­lui tau isi vor atinge pro­priul interes.

9. Cas­tiga prin actiu­nile tale, nicio­data prin dis­cu­tii. Actioneaza si demon­streaza si vei fi privit cu admi­ratie si respect. Dis­cuta si explica si vei lasa loc de resentimente.

10. Peri­col de con­t­a­m­inare: Evita pe cei neferic­iti si lip­siti de noroc. Au tend­inta de a te trage dupa ei in balta de ghin­ion si neferi­cire in care se scalda. Inconjoara-te in schimb de oameni feric­iti, care se con­sid­era noro­cosi. Vei fi ca ei.

11. Invata sa-i faci pe ceilalti sa fie depen­denti de tine. Inde­pen­denta se obtine cand nu ai nevoie de nimeni, insa ceilalti au nevoie de tine.

12. Fa apel la gen­eroz­i­tatea si la onesti­tatea selec­tiva pen­tru a-ti dezarma vic­tima. Din cand in cand, pe langa mul­tele ges­turi pref­a­cute, un gest de sin­cer­i­tate si onesti­tate venit din inima va dezarma chiar si cea mai nein­creza­toare per­soana. Ast­fel, iti vor fi ier­tate toate cele­lalte ges­turi nesincere. 

13. Cand ceri aju­torul unei per­soane, fa apel la intere­sul per­soanei respec­tive, nicio­data la mila sau grat­i­tudinea sa. Nu-i aduce in cen­trul aten­tiei aju­torul pe care i l-ai acor­dat la ran­dul tau in tre­cut. Fa-l sa creada ca ajutandu-te va obtine anu­mite beneficii.

14. Da-te drept pri­eten, lucreaza ca un spion.

15. Zdrobeste-ti dus­manul pana la ultima suflare. Un inamic care nu este dis­trus in total­i­tate, va gasi forta sa se revig­oreze si sa te injunghie din nou pe la spate.

16. Foloseste-te de absenta pen­tru a creste respec­tul si onoarea. Ce este mult, pierde din cal­i­tate. Ce este putin, cap­ata val­oare. La fel si prezenta ta. Lasa-te une­ori astep­tat in grupul de care apartii.

17. Folos­este sus­pan­sul pen­tru a inspira tema: fii mereu impre­viz­ibil! Oamenii se tem de ceea ce nu pot con­trola. A face exact acel lucru la care nimeni nu se asteapta ii deter­mina pe ceilalti sa inte­leaga ca tu detii controlul.

18. Nu cauta sa te pro­te­jezi ridi­cand ziduri in jurul tau. Izo­larea este per­icu­loasa. Nu te pro­teja toc­mai de ceea ce vrei sa cucer­esti. Vrei sa cucer­esti lumea? Atunci cauta prin ea, amesteca-te ocazional in mul­time, stu­di­aza terenul, fa-ti aliati, culege informatie.

19. Invata sa cunosti pe cel cu care ai de-a face: nu lovi pe cel care nu merita. S-ar putea  sa iti faci din el cel mai de temut dus­man pe care l-ai avut vreodata.

20. Nu-ti asuma oblig­atii fata de nimeni. Ai oblig­atii doar fata de tine insuti (citește aici un articol strâns legat de această lege)..

21. Joaca rolul pros­tu­lui ca sa prinzi un prost: fa-l sa creada ca esti mai fraier decat el.

22. Pune in apli­care tehnica capit­u­larii: trans­forma slab­i­ci­unea in put­ere. Daca nu esti sufi­cient de put­er­nic, capit­uleaza in fata adver­saru­lui tau. Fap­tul ca renunti subit il va irita si desta­bi­liza pe adver­sar. Iti vei acorda timp pen­tru a-ti revig­ora put­er­ile si a le diminua pe ale lui.

23. Concentreaza-ti fortele. Daca vrei put­ere, gas­este sursele potriv­ite din care o poti extrage.

24. Joaca rolul curtean­u­lui desavar­sit si intra in pielea per­son­aju­lui pe care il inter­pretezi. Incepand cu lin­gusirea si ter­mi­nand cu int­rig­ile, curteanul stie ca totul se reduce la modul in care jon­glezi cu puterea.

25. Re-creeaza-te! Nu te com­place sa fii una cu imag­inea pe care soci­etatea si ceilalti o au despre tine, ci creeaza-ti pro­pria imag­ine. Una originala.

26. Pastreaza-ti mainile curate. Sau cel putin iluzia curate­niei lor. In ochii lumii, mainile tale tre­buie sa fie nepatate de gre­seli sau rat­aciri. In ochii lumii, com­por­ta­men­tul si actiu­nile tale sunt intot­deauna impeca­bile, ireprosabile.

27. Joaca-te cu nevoia oame­nilor de a crede pen­tru a-i face sa te urmeze. Oamenii au o nevoie cople­si­toare de a crede in ceva, de a se agata de ceva anume. Daca le oferi ceva in care sa creada si care le da sper­anta, atunci ii vei cuceri, atragandu-i de partea ta.

28. Atunci cand incepi o actiune, incepe-o cu indrazneala. Chiar daca poti gresi din cauza avan­tu­lui, ai cele mai mari sanse sa corectezi pe par­curs. Timid­i­tatea si indoielile in schimb nu te lasa nici macar sa incepi.

29. Planuieste totul pana la capat. Gan­deste in avans, fa-ti o privire de ansam­blu asupra viitoru­lui, vizual­izeaza final­i­tatea actiu­nilor tale. Este metoda sigura de a nu te lasa cople­sit de impre­ju­rari si obstacole.

30. Fa ast­fel incat sa para ca realizarile si suc­ce­sele tale au fost obt­inute fara efort. Cel put­er­nic nu tre­buie sa lase impre­sia ca depune efor­turi viz­ibile pen­tru a fi ast­fel. Daca si cei put­er­nici se chinuie, atunci cum ramane cu cei slabi? Oamenii au nevoie de idoli. Esti invidiat si respec­tat cand lasi impre­sia ca ai putea sa faci mult mai mult decat ceea ce faci.

31. Tine sub con­trol optiu­nile: fa-i pe ceilalti sa se joace cu car­tile servite de tine.

32. Joaca-te cu fan­tezi­ile oame­nilor. Real­i­tatea poate fi punc­tul slab al oame­nilor. Real­i­tatea poate fi une­ori atat de dura si grea incat a le oferi celor­lalti o fan­tezie inseamna a-i cas­tiga de partea ta.

33. Desc­opera care este cal­caiul lui Ahile pen­tru fiecare per­soana in parte. Slab­i­ci­unea celuilalt se poate trans­forma in prin­ci­palul tau avantaj.

34. Comporta-te regeste daca vrei sa fii tratat ca un rege.

35. Invata sa faci totul la tim­pul potrivit. Cand nu e tim­pul potrivit, stai in banca ta lin­is­tit. Cand este tim­pul potrivit, da lovi­tura de gratie. Nu arata nicio­data ca esti in criza de timp caci vei arata ca nu detii con­trolul asupra situatiei.

36. Dis­pre­tu­ieste lucrurile pe care nu le poti avea: ignora-le si ai parte de cea mai buna razbunare.

37. Fascineaza-i pe ceilalti. Creeaza-ti aura de put­ere. Ia-le ochii celor­lalti, foloseste-te de ges­turi marete si intr-o inter­pretare fasci­nanta si demna ofera-le spec­ta­colele pe care le cer.

38. Gan­deste in felul pro­priu, insa comporta-te ca restul. Daca intr-o lume con­ven­tion­ala iti sustii sus si tare ideile tale necon­ven­tionale, exact aceeasi lume va crede ca este luata peste picior si ca te con­sid­eri dea­supra ei. Mai devreme sau mai tarziu isi va lua revansa intr-un mod la fel de ostil.

39. Arunca momeala daca vrei sa prinzi pestele.

40. Nu te baza pe ceea ce ti se ofera gratis sau prea usor. Ascunde de obi­cei un interes anume sau o inten­tie. Pen­tru lucrurile val­oroase, merita sa plat­esti mult.

41. Nu sta in umbra unui om maret. Ori depaseste-l si real­izeaza de doua ori mai mult ca el, ori du-te sa-ti cauti pro­pria lumina.

42. Loveste in pas­tor si turma se va impras­tia. Une­ori o mul­time intreaga urmeaza un signur indi­vid. Une­ori, un sin­gur indi­vid poate fi declansatorul si sursa prob­lemelor tale. Daca il inde­partezi pe acesta, i-ai inde­par­tat pe toti ceilalti.

43. Fa ast­fel incat sa ai influ­enta asupra mintilor si inim­ilor celor­lalti. Influ­enta, nu con­stran­gere… Con­stran­gerea da nastere la ura si revolta.

44. Dezarmeaza-ti si scoate din sarite adver­sarul folosindu-te de efec­tul oglinzii. Fa ce face si adver­sarul tau. Va fi ener­vat si pus in incur­catura pen­tru ca nu iti stie tactica.

45. Nu ezita sa ridici in slavi schim­barea, insa nu schimba prea mult deo­data. Schim­barea rad­i­cala naste ura si razvratire. Imple­menteaza schim­barea intr-un mod gen­til, legand-o de trecut.

46. Nicio­data sa nu apari in ochii celor­lalti ca fiind “prea per­fect”. Doar zeii sunt asa. Tu esti “aproape per­fect”. Permite-ti sa ai defecte din cand in cand. Vei parea mai uman, mai abor­d­abil, mai aproape de ceilalti. Nu lasa insa garda de tot jos.

47. Nu te duce mai departe de telul pe care ti l-ai pro­pus. Daca ai obt­inut vic­to­ria, tre­buie sa stii cand sa te opresti. Si cei care pot mult ajung une­ori in punc­tul in care este ‘prea mult’ pen­tru ei. Si regii lumii cad. Daca se avanta mai departe decat pot ajunge, au cele mai mari sanse sa cada din pozi­tia de put­ere in care se afla.

48. Asuma-ti absenta formei. Fii aseme­nea apei. Fluid, adapt­abil, flex­i­bil, in per­ma­nenta pre­gatit de bune si rele, con­stient ca nimic nu este sigur si ca schim­barea este inevitabila.