Am redus factura de apă cu mai mult de 30%

Early booking Lefkada prin Vola.ro

Tags: 

   Prețul apei a crescut constant în ultimii ani (și va crește din ce în ce mai mult...), fără ca noi, beneficiarii, să putem face ceva. Companiile locale de distribuire a apei dețin controlul (monopolul) și, ca urmare, ele stabilesc și prețurile.

   Eu locuiesc în Târgoviște; într-un studiu privind prețul apei în diferite reședințe de județ din România (dacă link-ul nu mai funcționează, poți descărca fișierul de aici) efectuat în anul 2011, Târgoviștea este "fruntașă pe ramură" - locul 5 !

   Locuitorii orașului Târgoviște plătesc sume mari la facturile de apă din 2 motive (nu pun la socoteală indolența consumatorilor, legată de risipă și de ne-repararea instalațiilor din locuințe):

   1. Prețul ridicat al apei 3,39 lei/mc (4,20 lei cu TVA) PLUS al apei colectate prin canalizare 3,49 lei/mc (4,33 lei cu TVA), pentru 80% din cantitatea de apă consumată. Cu alte cuvinte, pentru 10 metri cubi de apă facturați ("facturat" și  "consumat" nu înseamnă același lucru - citește punctul 2) târgoviștenii plătesc:

   10 [mc] x 4,20 [lei] + 0,8x10 [mc] x 4,33 [lei] = 76,64 [lei]

   2. Al doilea motiv pentru sumele mari din facturi este faptul că târgoviștenii plătesc și așa-numitele "pierderi pe coloană", pierderi calculate și taxate de către Compania de Apă locală. Nimeni nu a reușit să demonstreze până acum faptul că pierderile nu sunt în "curtea" asociațiilor de proprietari, ci se datorează infrastructurii Companiei de Apă.

   După multe lupte s-a ajuns la realizarea instalațiilor de distribuire a apei pe casa scărilor (mă refer strict la blocuri), cu apometrele la vedere. Această investiție a asociațiilor de proprietari a condus la achitarea unor facturi care exprimă consumul real de apă al apartamentelor, fără pierderile inventate de Compania de Apă.

   Pasul următor îl reprezintă montarea economizoarelor de apă, lucru pe care eu l-am făcut deja în urmă cu circa 3 luni.

Aerator pentru economisirea apei la robinet   Economizoarele de apă nu sunt altceva decât niște aeratoare speciale, care se montează în locul filtrelor anti-calcar de la capătul robineților.

   Site-ul http://www.economisireaapei.ro/ oferă aceste aeratoare individual sau în seturi care cuprind 2 aeratoare (pentru chiuvetele din bucătărie și din baie) plus un aerator pentru duș. Toate detaliile despre cum funcționează le găsești pe site.

   Dacă ești în situația de a-ți cumpăra baterii noi (renovezi sau construiești), magazinul IKEA vinde toată gama de baterii deja dotate cu acest tip de economizoare.

   Economia este de minim 30% garantat !